Friday, 29 April 2011

Dress Cinta 1st Giveaway

السلام عليكم & Hi :)

Kalau nak join silakan klik banner. Dan anda akan dibawa ke blog penganjur. 
Sekian terima kasih. hehehe :P




SYARAT SIMPLE:

----- open to anyone ----- perempuan aje ok -----

1) be follower BDC
(let me know your name please)
- Follower no. 134. Nama Rinah *-*

2) click "LIKE" our fanpage
(let me know your name please)
- Done Like. Nama Hirna Admiregreen *-*


3) masukkan link BDC dalam bloglist you all
Actually kan aq tak letak bloglist kat dalam blog aq. Coz terlalu banyak aq follow dan akan memberatkan blog bila aq letak juga bloglist tue. Tapi oleh kerana syarat2 dia kena letakkan link dress cinta kat bloglist maka aq letak lar link ko ya. hehehe *-^

4) copy BDC banner, letak di sidebar dan entry beserta link to our belog
Done. Boleh check ya.

5) buat 1 entry simple dimple mimple mengenai BDC
(sila merepek meraban yer; nak berpantun ke, short story ke, ape2 la,
you all kreatif kan..)
Blog baru je beroperasi. Tapi follower dah mengalahkan aq :P Kira ramai juga lar kaki2 shopping yang jadi follower blog dress cinta nie. Aq kan sebenarnya tertarik dengan 1 dress nie. Kalau ianya jadi milik aq, alangkah gembiranya hati. hohohoho. [terus nyanyi lagu jingle bells. Erk :P] So kepada judges sila lar jadikan aq pemenang ya :P [berangan kengkonon menang lar] Nak tahu dress apa yang aq minat. Sila lihat pic di bawah.

Macam? Nice kan *-*
Makluman kepada judges ~ dress nie aq nak sebagai hadiah apabila aq menang  nanti ya :) Kalau menang lar. Tak salah awal2 cop hadiah kan. hehehe. Harap2 aq menang lar. [Doa] Amin.



6) tag kepada 5 bloggers + suggest to 5 facebook frens:)
- Miszirdawaty
- Bibie
- Nana
- Micheyz
- Sasha
Untuk facebook aq dah share link blog dress cinta. Harap2 dorang sudi lar join konsert  contest nie. Bagi Miszirdawaty, ko tag aq kan. Makanya, aq tag ko balik ya. Aci juga kan. hehehe


7) sila tinggalkan komen di post entry " LETS JOIN OUR 1st GIVEAWAY" beserta 
emel dan link back ke entry you all :)
Done. 
p/s ~ judges sila pastikan samaada penyertaan aq nie layak ke tak? kalau tak layak. Selasa aq baru edit lar ya. Nak balik kampung. Cuti kan. hehehe. Terima kasih judges yang gorjes itu ^_^

any problem/kurang jelas, sila tinggalkan komen di post entry
"LETS JOIN OUR 1st GIVEAWAY" 


DATE:

 start on 27 April last till 3 May 2011 pukul 1 pagi
pemenang diumumkan the next day 4 May 2011 !!


HADIAH:

First::

- 1 dress pilihan pemenang sendiri
- special gift from BDC!

Second::

- special gift from BDC!



Terima kasih.



 

Educational tools

السلام عليكم & Hi :)

Barang yang aq order untuk baby telah selamat sampai ke tangan aq kemarin.
Aq order melalui facebook. Best juga facebook nie kan. Selain boleh ber-chat, jumpa kengkawan lama dan baru. Kita boleh juga bershopping *-^ hehe

Shopping melalui facebook nie senang juga. Takde banyak songeh. Tapi kena pilih butik2 yang ramai orang order. Sebab kat facebook nie pun banyak yang menyamar. Sia2 plak kalau kena tipu. Eh eh, dah off topic plak. hahaha

Nak tengok apa yang aq beli? Silakan :)


:: 2nd laptop baby ::
Laptop lar sangat. haha


cilok dari fb 


Yang nie laptop kedua baby. Yang first punya nanti aq bagi tengok ya :)
Aq beli nie sebab baby nak sangat design Ben 10.
Hari tue beli takde design Ben 10. Dan akhirnya dapat juga design Ben 10.
Baby suka sangat tau. Excited betul dia rasmi semalam. Aq pun tumpang sekaki juga excited. Baby siap bagi warning jangan kacau dia. Konon2 dia study lar. Study ke?
Tak juga lar. Sebab balik2 dia play lagu arab tue. Best nie. Suka juga aq mendengar.

Laptop nie [Aq tahu juga nie bukan laptop ya. Oleh kerana bentuk dia macam laptop. Maka aq panggil lar laptop. hehe] ada 2 bahasa, #1 English #2 Arabic. Boleh belajar mengeja dalam dwi bahasa. Belajar nombor. Yang paling aq suka sekali ada doa + lagu kanak-kanak. Tapi yang nie takde screen. Yang baby punya first laptop tue ada screen plus mouse lagi. Nampak macam real lar :P

Berkenan? Nak beli juga? Boleh klik fecebook seller Baby Danish Shoppe. Klik ya :)

Kat bawah nie baby punya first laptop. Beli nie tahun lalu lagi. Still dalam condition yang baik! Baby memang pandai jaga barang2 dia :) Toys dia semua dia kemas dalam plastik. Takde dia nak biarkan bersepah2. 


:: Baby 1st laptop ::


:: yang nie ada screen dan mouse lagi. lain sedikit dari laptop Ben 10 tue ::


:: Snap masa jenjalan hari tue. Tetiba nak berposing gitu. Tapi hampeh. Posing ngam dah. Cuma muka tak clear. Snap guna cam hp tak berapa clear lah jawabnya. Guna hp cikai2 je kan =P ::


Terima kasih.


Wednesday, 27 April 2011

Poster Justin Bieber

السلام عليكم & Hi :)

Takde yang penting sangat.
Nak bagi tayang je baby punya first poster.
Siapa lagi kalau bukan Justin Bieber :)
Anak aq nie kesukaan dah dengan Justin Bieber nie =.=


:: Baby 1st Poster ::
Picca tak berapa clear, guna hp je *-*


Poster nie dah selamat ditampal ke dinding.
Seboleh-bolehnya baby nak lekat kat atas siling ^-* 
Supaya sebelum tidur boleh lar menatap muka idol-nya itu :P
Tapi aq tak bagi lar. Banyak keja nak kena panjat2 baru dapat tampal.
Baik tak payah. hehehe


Terima kasih.




Tuesday, 26 April 2011

Panggilan Temuduga

السلام عليكم & Hi :)

Tetiba dapat sms temuduga dari no. +6013#####99.
Happy :D Tapi bila tengok jawatan :(
Apa kejadahnya aq nak jadi K E D I???
Aq pun tak tahu lar bila plak aq apply kedi di http://www.jobsmalaysia.gov.my.
Bingung sendiri =.=
Isi kandungan sms :-

ANDA DIJEMPUT UTK MENGHADIRI TEMUDUGA TERBUKA SYRKT ALL IN GOLF JWTN KEDI DI PEJ JOBSMALAYSIA WAWASAN PLAZA PD 28/4/2011 JAM 9.30 PG HBG :+60127330833 MR WILLIAM

Korang berminat sila pergi temuduga ya. Aq tak gi kot.
hehehehe


Terima kasih.

Monday, 25 April 2011

Healthy sleep habits

السلام عليكم & Hi :)


:: sleeping baby..adorable ::
pic are google. TQ


# GET UP AT THE SAME TIME EVERYDAY, (even on weekends) and go to bed at the same time every night. This helps "set" and maintain your body clock.



# GET SOME SUN, exposure to light during the day also helps set your body clock.



# EXERCISE EVERYDAY, but not too close to bedtime.



# AVOID WATCHING TV, using the computer or other mentally-stimulating activities in the hour before you go to bed. Use this time to relax your mind and get ready for sleep.


# STAY AWAY FROM CAFFEINATED DRINKS, especially close to bedtime. Try some warm milk instead, which helps you sleep.


Terima kasih.

Boy Crazy

السلام عليكم & Hi :)


:: Boy Crazy ::

Description

How to Date Like a Guy: 
1. Flirt constantly. 
2. Keep your options open. 
3. Don't get attached. 

Cassie and her two best friends, Greta and Keagan, are so over boyfriends. But just because the girls are anti-boyfriend doesn't mean they're anti-boy. So they make a pact for the summer: They'll each kiss ten different guys before school starts—no commitments, no drama, just fun. Sounds easy enough. Then Cassie meets the perfect guy (nine boys too soon), and the pact starts to seem like a terrible idea. Not to mention Boy Number One turns out to be her best friend's ex. Ugh—Cassie's summer just went from carefree to complicated faster than she can say "heartbreaker."

# Kiss ten different guys! LOLz
# Like the ending :)


Terima kasih.




Up Over Down Under, Mates, Dates The Secret Story, What I Saw And How I Lied

السلام عليكم & Hi :)


:: Up Over Down Under ::


Synopsis

In the latest installment of the S.A.S.S.(Students Across the Seven Seas) series, native Aussie Billie Echols and American born Eliza Ritter exchange homes and lives for a semester abroad. While Billie is serious about her experience abroad, anticipating to make a mark in the environmental world, Eliza is only interested in Australian boys and beaches. In alternating chapters, we discover they both get what they want but in a way they didn't imagine! Cute book but I wish there were more about Billie. It got annoying to read about Eliza's escapades that ultimately hurt people and broke their trust in her.


:: Mates, Dates The Secret Story ::


Synopsis

Lucy
Dad slowed down the car as the traffic lights changed and it was then that I saw him. A vision of boy babeness. Dark. Handsome. Chiselled jaw. My heart sped up. It did a boom banga bang in my chest.

Tony
‘So what do you think of Lucy and Izzie?’ asked Nesta.
‘Sweet,’ I said.
‘Both of them?’
‘Which is which again?’


Tony has no idea that he is about to fall for the lively, elfin Lucy. But the course of true love never did run smooth – and reading his side of the story as well as hers is an irresistible treat for all Mates, Dates fans.


:: What I Saw and How I Lied ::

Synopsis

When Evie's father returned home from World War II, the family fell back into its normal life pretty quickly. But Joe Spooner brought more back with him than just good war stories. When movie-star handsome Peter Coleridge, a young ex-GI who served in Joe's company in postwar Austria, shows up, Evie is suddenly caught in a complicated web of lies that she only slowly recognizes. She finds herself falling for Peter, ignoring the secrets that surround him . . . until a tragedy occurs that shatters her family and breaks her life in two.

As she begins to realize that almost everything she believed to be a truth was really a lie, Evie must get to the heart of the deceptions and choose between her loyalty to her parents and her feelings for the man she loves. Someone will have to be betrayed. The question is . . . who?

# Ketiga-tiga buku nie aq main ambil2 je. Malas nak baca synopsis dia. Tapi paling best aq rasa ialah Mates, Dates The Secret Story. Dapat faham perasaan kedua-dua belah pihak. 
# What I Saw and How I Lied sangat sedih cerita dia. Kesian Evie :(
# Up Over Down Under best juga. Best juga kalau program S.A.S.S. nie ada kat Malaysia. 


Terima kasih.



Thursday, 21 April 2011

IDK how to name the title

السلام عليكم & Hi :)

Today aq sepatutnya return buku p library dah.
Tapi aq tak bawa buku coz tadi pagi awal keluar gi temankan my Auntie berurusan.
Nak juga aq bawa buku-buku tue. Tapi berat sangat.
So, balik nie aq terpaksa balik rumah then turun KK balik.
Nak suruh my siblings hantar. Tapi tak tahu kalau dorang nak ke?

Hari nie baby punya school ada aktiviti Tabikarama.
Aq tak pergi coz baby tak terpilih untuk join :(
Tapi baby pergi juga lar untuk beri sokongan pada rakan sekelas dia.
Memula tue aq tak nak bagi dia pergi. Tapi mak suruh je dia pergi daripada memain kat rumah sensorang. Bagus pergi tengok aktiviti tue. Aq ikutkan je lar mak aq.
Minta tolong my sista Ain + baby Shaukat untuk temankan baby ^_^

Plan nak p Telupid jumpa hubs maybe cancel.
Coz rasa tak cukup plak 3 hari je kat sana.
Tapi lama dah tak jumpa hubs :(
Baby pun balik2 sebut je nak jumpa hubs.
Ya Allah tolong lar hamba-Mu nie.
Tak tahu camne nak buat keputusan T_Tskkk


:: baby n hubs ::


Barang yang aq order online dah sampai kemarin. Pepagi aq dah gi pejabat pos.
Tapi pos laju belum hantar barang lagi. Kalau tunggu alamat aq lewatlah gi kerja.
So, minta tolong adik lelaki aq ambil bila sampai.
Tapi my adik nie lebih utamakan kawan dia daripada sista dia.
Lambat2 lagi dia pergi. Dia datang pejabat pos dah tutup.
Tapi dia tak call bagitahu aq dia tak sempat ambil.

Balik dari kerja. Aq semangat lar nie nak tengok hasil shoppink online aq.
Sekali takde plak. Baru dia gtaw dia tak sempat ambil.
Geram sangat2 kat dia. Sampai nangis :P
Lepas tue sms hubs suruh call aq. Hubs call.
Aq meluahkan segala ketidakpuashati aq sambil nangis2 lagi :P
Aq pun tak tahu lar kalau hubs faham ke butir bicara aq.
Tahu lar kalau menangis nie suara pun jadi lain dah :P
Lepas dah luahkan dengan hubs baru hati nie senang. 
Dah berhenti nangis dah. hehehe

Adakah aq keterlaluan? -Ya kot-


:: muka sediy + nangis ::

Tapi tadi pagi. Mak kesayangan aq pujuk aq dengan tawarkan diri nak gi ambil.
Sayang sangat kat my mak. hehehe
Caya lar mak. Mak juga lar harapan aq. So, sekarang aq tak sediy2 dah.
hehehe
Entry rojak yang entah apa-apa.


P/S ~ entry mengada-ada.


Terima kasih.





Wednesday, 20 April 2011

Just my luck

السلام عليكم & Hi :)

Last night, layan movie Just My Luck.
Lakonan Lindsay Lohan dan Chris Pine *-*
Movie nie dah lama tahun 2006 lagi. Baru tahun nie dapat tengok =.=
Sangat ketinggalan diri ini taw :(
Tapi tak kisahlah lambat cepat. Janji dapat tengok :)


:: Just My Luck ::



Summary
In Manhattan, Ashley Albright is a lucky woman and very successful in the agency where she works. The clumsy Jake Hardin is an unlucky aspirant manager of the rock band McFly, who is unsuccessfully trying to contact the entrepreneur Damon Phillips to promote his band. When Ashley meets Jake in a masquerade party, they kiss each other, swapping her fortune with his bad luck.
Source : imdb.com


Masa naik bas tadi pagi. Ada someone bayar tambang aq.
Paling tak bole blah. Bole plak aq tengok je someone tue dengan muka blur.
Sampai lupa nak ucap terima kasih. Tak! Sebenarnya tak lupa cuma mulut terkunci je :(
Sangat tak bersyukur aq ini T.T
Adakah kejadian ini "Just My Luck" ?
hehehehe
Entah apa-apakan. Kecoh je aq nie :P


Terima kasih.



Monday, 18 April 2011

Our happy moment

السلام عليكم & Hi :)

Past weekend = Our happy moment together with baby :D
Sabtu tak jadi jalan coz lewat bangun :P
Ahad nak tak nak kena jalan gak. Janji tetap janji kan *-^
Jalan dari rumah 1200am.
Sampai KK terus gi KFC plaza wawasan.
Makan time *-*


:: baby yang snap =) ::


:: baby control ::


:: baby n our food ::


Masa order, boleh plak staf KFC tue terlupa bagi Cheesy Wedges.
Nasib baik aq teringat. Kalau tak rugi je bayar. hohoho
Lepas makan kenyang2, CP mariiiiiiiiiiiiiiiiiii.
Misi mencari jeans bermula dan berakhir dengan jayanya.
Dapat rembat 3 pasang. Sangat gembira hati ini ^_^
Singgah game kejap bawa baby memain.
Then, balik.
Sekian saja laporan aktiviti hujung minggu ;P


:: sempat posing ::


:: testing posing at fitting room =P ::


Terima kasih.



Friday, 15 April 2011

Dugaan jumaat

السلام عليكم & Hi :)

Hari nie sikit lagi aq tak nak gi kerja. Geram sesangat.
Ngan siapa? Ngan bas mini.
Lambat masuk kampung. Bila ada masuk. Full lar plak.
Nak duduk kat tepi pun penuh.
1 jam setengah terbuang begitu saja.
Hari-hari biasa takde juga begini.
Or maybe sebab semalam malam jumaat kot.
Ehem.. Ehem.. *batuk pura-pura*

Tapi sampai kat office adalah sangat bersemangat gitu.
Our manager beli nasi lemak bagi sensorang satu.
Nice tau *-*
Thank you Mr C.


:: nasi lemak by Mr C ::

Jumpa next week :)
Hope you all have a pleasant weekend :)
My plan untuk weekend nie nak bawa baby gi kfc :P Dia balik2 request dah.
hahaha
Happy weekend................................ ^_^


Terima kasih.




Thursday, 14 April 2011

Janji mulut

السلام عليكم & Hi :)

Lama dah this *someone* janji dengan aq.
Tapi kalau janji mulut je buat apa lar.
Habuk pun tiada, air liur je.
Aq nak buat apa air liur???
Rasa menyesal plak bila rahsia diri telah terbongkar oleh *someone* nie.
Bermula lagi episod janji mulut.
Tapi dah tak boleh nak cover rahsia diri ini.
Puji plus janji mulut semua kosong.
Takde maknanya kalau janji-janji itu tidak dipenuhi.
Puji bermakna khidmat aq masih diperlukan lagi.
Tapi bila tidak, aq dibiarkan sahaja.


“You know more than you think you know, just as you know less than you want to know.”


Terima kasih.

Wednesday, 13 April 2011

You can learn many things from children. How much patience you have, for instance

السلام عليكم & Hi :)

Aq baru je ada anak lelaki satu(1). Tapi menjaga satu nie pun bukan senang.
Sampai boleh menangis kekadang. Hangin semacam tak boleh kira dah.
Walau camne pun aq marah or hangin or panas or geram or lain-lain.
Baby juga lar penghibur/ pengubat hati aq.
Sometimes, aq terfikir if aq tak kawen awal then lain-lain, maybe aq takkan jadi ibu dan dapat pengalaman membesarkan seorang anak.


:: my baby ::

Dan ini plak adalah baby aq yang kedua :P Tapi bukan aq yang lahirkan *-^ Perkenalkan baby Ahmad Shaukat. Semalam jaga dia sampai terpaksa dinner jam 930pm. Tak boleh diletak. Asyik lar nak berdukung bagai. Geram. Tapi muka + senyuman dia buat ko tak menahan. hehehe. Rambut baby shaukat nie ikal2 tau. Ikut rambut bapa dia. Tapi aq tak berapa berkenan plak :P [sibuk nak tak berkenan, macamkan anak dia] hahaha


:: baby shaukat ::

Nie baby yang aq rasa pelik je. Entah apa-apa kan!!! 2nd baby sista :) Susah nak dapat muka dia senyum. Asyik lar nak monyok je :P Kekadang bila nak ready snap tetiba nangis, goyang lar. Haishhhhhhh. Suka kepala botak dia :D Nak tahu siapa yang cukur??? Of coz me lar. Jan tengok2 aq tau. Tang cukur kepala baby aq je berani. Tau lar baby nie kan banyak goyang. hehehe.


:: baby karim ::

Dan sekian saja entri aq.


Terima kasih.


Lunch 13042011

السلام عليكم & Hi :)

Hari nie aq makan nasi briyani@beriani :P
My boss belanja ^-^
My rezeki bha nie. Tetiba kawan my boss yang dia nak jumpa tue tak dapat datang.
Tapi dia dah book makanan untuk dia. Maka aq lar yang dapat ^-^
hehehe


:: nasi briyani ::


Rasa not bad lar. Cuma aq takde selera nak habiskan.
Aq makan 2 sudu je. Then, tutup. Tetiba je??
Bawa balik rumah. Kot2 nanti berselera dah :)


Terima kasih.


Pembunuhan kejam

السلام عليكم & Hi :)

Busy dengan kerja. Terlupa plak aq ada blog :P
Hari nie nak ceciter tentang pembunuhan kejam.
Sumpah!!! Sangat kejam!!! Okieeeeeeeee.
Wait, korang mesti tertanya-tanya kat mana pembunuhan nie kan?!
Dia berlaku kat novel Silent Screams by C.E. Lawrence.
Korang baca description pun boleh agak dah. Tapi story nie buat bulu roma aq tegak. Mengalahkan cerita hantu plak :P
Dalam citer nie sangat ngeri, keluarga mangsa terpaksa tengok keadaan mangsa. Dah tue mangsa berbogel siap badan kena toreh dengan pisau lagi :'( Memang gila lar yang buat pembunuhan tue. Tapi korang mesti tak dapat nak sangka2 aka surprise apabila tahu siapa sebenarnya pembunuh tue. Aq pun langsung tak menyangka. huhuhu
Kalau nak tahu secara lanjut sila baca. Boleh beli novel nie.
Nak jimat aka free, sila jadi ahli perpustakaan macam aq :)




Description 

In the streets of New York City, the Slasher chooses his victim - and makes his move. As he wraps his fingers around the girl's pretty throat, his power increases. As he carves into her skin, his words become flesh. As he arranges her lifeless body in a loving tableau, his fantasies demand new, more violent sacrifices...At first, NYPD detectives suspect a jealous boyfriend. But criminal profiler Lee Campbell senses something darker, even ritualistic, about the murder. More chilling, he's convinced he's witnessing the genesis of a full-blown serial killer. But time is running out. A new victim has been chosen. Campbell must search the most terrifying recesses of the human mind - and his own past - before the screaming starts again...

Aq belajar
# kadang orang yang kita tak sangka2 akan sanggup membunuh.
# Mesti tanamkan sifat curiga tak kira dengan siapa pun.
# Orang yang paling rapat dengan kita kadang tidak boleh dipercayai. The truth is IDK!
# Dan macam2 lagi :)


Terima kasih.

Monday, 11 April 2011

Sharing is caring

السلام عليكم & Hi :)

Sharing is caring! Ya betul :)
Hari nie nak sharing pasal 1 website yang boleh menjana pendapatan.
Tak rugi tau join nie. Korang hanya perlu sharing je dah boleh dapat rewards.
Check this website.




Nak join? Korang klik je link facebook button yang ada tulis "sign in to"
Then, ikut arahan.
Tak pun korang klik sini je says.my


Terima kasih.

Friday, 8 April 2011

Driving lesson

السلام عليكم & Hi :)

Alhamdulillah. Berjaya gak aq driving semalam.
Walaupun banyak dugaan gitu :P
#1 Mati enjin :P
#2 Lupa nak turunkan hand brake
#3 Anak2 buah aq nangis/ teriak/ gaduh2
Tapi my BIL[laki kakak aq] cakap ok gak pemanduan aq.
Cuma kena berani/ yakin! :)
Lagipun 1 tahun lebih dah aq tak drive. Kira not bad lar pemanduan aq kemarin.
hehehe. Bangga aq :P




Terima kasih.

Thursday, 7 April 2011

Driving

السلام عليكم & Hi :)

Plan hari nie adalah driving. Tak tahu lar kalau aq masih ingat cara2 nak driving :P
Lama dah tak practice. <-- Cara-cara orang takde keta :P
Nak beli!!! Tapi belum berkemampuan lagi.
Tunggu je lar esok lusa nanti. Kot2 dah ada keta sendiri. Amin.






Yakin ke nak drive sendiri nie???
Nerves plak :P Rasa macam nak gi test JPJ plak.
hahahaha

Terima kasih.

Technology and Gadget

السلام عليكم & Hi :)

Bila teknologi dah maju. Macam-macam gadget ada.
Persaingan pun makin sengit. Apa gadget tue takde gadget satu nie ada.
Apa gadget satu nie takde. Gadget dua ada plak dan seterusnya.
Jom layan comic strips.


sumber : joyoftech.com


Terima kasih.



Royal wedding Prince William

السلام عليكم & Hi :)

Bertuahnya si Catherine [Kate] Middleton!!! Dapat kawen dengan Prince William.
Dedulu masa muda2 pernah juga crush sama Prince William nie :P
Tapi apakan daya jodoh dia bukan dengan aq ;P
Semoga dia bahagia lar dengan pilihan hati dia.
Terbaikkkkkk :)




Info google, dorang siap buat perfume special untuk majlis perkahwinan dorang nanti.
Punya bertuah kalau dapat perfume dorang nie. Boleh simpan untuk masa depan.
Kot2 bertambah nilai :P




Cantikkan!!! Tapi kenapa black and white ah???
Siap ada loket + pic dorang lagi. Caya lar!!!
Kat sini ada gak ke orang buat macam nie untuk wedding dorang???

Terima kasih.





Wednesday, 6 April 2011

Lunch 06042011

السلام عليكم & Hi :)

Hari nie aq keluar lunch. Tetiba teringin nak makan kat restoran :P
Makan kat restoran ntah nama apa?! Lupa :P
Aq order nie. Lihat picca di bawah.




Nasi goreng pattaya + iced lemon tea. Aq dah makan baru teringat nak snap picca :P
Takpe lar kan. Aci je :) Nie first time order nasi goreng pattaya kat restoran nie.
Biasa makan nasi goreng ayam tak pun daging. Kekadang pekena rojak or soto.
Favorite minuman adalah iced lemon tea. Kenapa iced lemon tea? Sebab nak trip konon2 bole kurus kalau minum teh+lemon :P

Terima kasih!


Handbag

السلام عليكم & Hi :)

Alhamdulillah. Akhirnya dapat gak aq beli handbag baru. Dan tentunya harga yang biasa2 je.
Aq tak mampu lagi nak handbag yang branded2 gitu :P
Handbag yang aq beli lebih kurang lar macam picca kat bawah nie.
Lebih kurang je ya, tak sama 100%! Coz handbag kat bawah nie jenama miu miu.
Handbag aq beli plak jenama cap ayam je :P Yang benar.


:: Contoh je nie ::


Baby z610i dan w595 aq dah ambil. Kesian plak dengan dorang duduk lelama kat spital :P
Rasa happy bila dah bersatu dengan dorang. hehehe
Tapi ada part sediy gak :( Memory card aq plak yang sakit. Dijangkiti virus T_Tskkkk
Tak dapat nak save semua picca. Sediy sesangat.
Entah camne lar bole terjangkit virus???!

Kemudian ke pacific ngiu kee. Membeli sedikit barang dapur.
Tapi terjebak membeli jus oren Tropicana Twister.
Dorang jual murah je $2.99 untuk 1liter. Aq beli 2 je. Tak larat nak angkat ;P
Aq rasa dorang jual murah coz tak lama lagi nak expired kot plus ada sesetengah botol kemek. Tak pun sebab stok berlebihan. hehehe. Apa2 je lar :)




Then, balik. Tapi masa dalam perjalanan tue tetiba rasa nak makan ayam bbq.
Singgah ke giant beli tapi dah habis :(
Melepas lagi. Kempunan aq nak makan :'(
huhuhu

Terus balik dengan perasaan hampa.
Sampai je kat rumah, hujan turun dengan lebatnya.
Ngam timing juga aq balik. Kalau tak memang basah kuyup walaupun berpayung.
hehehe

Tue je lar.

Terima kasih n_n

Tuesday, 5 April 2011

My family

السلام عليكم & Hi :)

Mari aq perkenalkan korang dengan family dan adik beradik aq ya ;)



# Nenek + mak
Nie lar first pic nenek yang dapat aq tatap buat pertama kalinya. Picca nie diambil masa mak dengan adik lelaki no 4 balik kampung. Bagi nenek pun, nie adalah first time dia bergambar :D Kalau bukan sebab kesiankan kami yang tak dapat balik ke kampung, nenek tak nak langsung ambil gambar. Dia tak biasa kata mak. Aq tak pernah lagi jumpa nenek face to face. Korang percaya ke??? Percaya lar kerana ianya memang benar belaka. Tak tahu lar kalau ada kesempatan untuk berjumpa nenek?!

#1 
Nie kakak sulung aq. Biasa panggil Par je. Kengkawan dia plak panggil dia Emma. Dah berkahwin dan mempunyai 2 cahaya mata 1: Baby Abdul Taufiqul Hakim dan 2: Baby Abdul Taufiqul Karim. Kiranya nama anak dia sama je except belakang je beza. hehehe. Tak banyak cakap sangat. Rasanya aq lagi banyak bercakap dari dia. Masa sakit hari tue, dia siap komplen dengan adik #3 sunyi tanpa suara aq yang berkumandang :P Nakal!!

#2
Nie aq lar. Puan Rinah [bukan nama sebenar] Hirna [nama sebenar] hehehe :P 
Panggilan aq kat rumah adalah Bibie. [e tambah2 je bagi femez] Mak aq cakap aq dipanggil Bibie sejak dari kecil lagi. Nama nie diberi oleh anak jiran kami. Mak cakap, bila anak jiran panggil Bibie aq baru semangat nak pegi memain dengan dia. Kalau panggil nama sebenar aq buat don't know je. Entah apa-apa kan :P 

#3
Nie adik pompuan kami yang last. Ain nama panggilan manja gitew. Dah berkahwin gak. Cahaya mata 1 je aka Baby Ahmad Syaukat :D Nie orang harapan mak juga orang yang kami harapkan untuk menjaga mak dengan adik #4 dan #5. Dia paling cantik antara kami bertiga kan *-^ 

#4
Nie adik lelaki 1st. Panggilan kat rumah Mon [sebutan hendaklah macam Moon] Nie adik paling kamceng dengan aq. Banyak benda yang aq nak buat mesti minta tolong kat dia nie. Perangai yang aq tak suka dengan dia nie kuat jalan dan selalu buat mak risau. Geram taw!

#5
Nie adik bongsu. Azlan nama yang aq beri. Mak tambah Muhd je depan = Muhd Azlan. Panggilan kat rumah adalah Lan. Kalau panggil full maknanya dia berada dalam kesusahan :P
Paling jajal. Selalu bertengkar dengan aq. Sebab jelez dengan Baby. Ada macam tue ke???!
Dedulu masa aq bujang, dia nie lar yang aq kerap bawa jalan. Sampaikan aq dah macam mak dia plak.

Aq kesian tau dengan adik aq #5 nie. Arwah ayah aq meninggal masa hari jadi ke 2 dia. Before arwah ayah aq meninggal, mak cakap arwah dah tunjukkan tanda-tanda. Tapi mak tak faham. Kami lagi lar tak faham :'( 
Tak nak lar citer sediy :( 
huhuhu


Al - Fatihah
Semoga arwah ayah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.
Amin.

Hari gajian

السلام عليكم & Hi :)

:: Muka happy dapat gaji ::


Hari nie baru gajian. Alhamdulillah ada juga hasil.
Memula nak kena bayar sewa rumah.
Beli barang2 dapur.
Sedia bajet transport untuk sebulan.
Dan lebihnya simpan ckit. Ckit lagi shoppink mana yang termampu ;D

Paling utama baby coz baby dah tagih2 aq minta dibelikan kasut jalan baru.
Nanti nak bawa dia gi cari kat pasar malam.
Beli kat pasar malam je, best :D boleh tawar2 harga.
hehehe. Jimat ckit. Nanti ada rezeki lebih baru belikan yang mahal ckit.

Baby z610i + baby w595 pun kena ambil dari hospital. Lama dah tinggal kat wad.
Kesian plak :P Nak buat camne? Mak dia nie takde bajet nak bayar bil.
Tapi bulan nie dah boleh ambil ;) Alhamdulillah.

Nak citer tue je lar. hehehe

Monday, 4 April 2011

English movie

السلام عليكم & Hi :)

Weekend, aq dan baby takde jalan kemana-mana. Takde bajet nak jenjalan kan :P
Jadi aktiviti seharian hanyalah bermalas-malasan sambil menonton dvd yang dedulu punya.
Lama betul tak menonton dvd. Selalu tengok dari pendrive je. Kalau baby plak selalu dok layan kartun je memanjang. hehehe

1 Knight and Day
# Hero - Tom Cruise *-*
# Heroin - Cameron Diaz


# Synopsis


Knight and Day follows the adventures of Roy Miller (Tom Cruise), a rogue spy, and June Havens (Cameron Diaz), a car restorer. We see Miller watching Havens, and he bumps into her a couple of times as they go through security at Wichita Airport. Havens is making her way back home to Boston from Wichita after picking up spare parts for her deceased father's classic GTO car, which she is restoring for her sister as a wedding gift. Even though she has a confirmed reservation for her flight, she is told at the gate that it is overbooked. Miller is able to board, whispers to her that she is better off taking the next flight. Unbeknownst to Havens, FBI Special Agent Fitzgerald (Peter Saarsgard) is monitoring Miller's movements and, believing she is working with Miller, puts her back on the flight list.

On board the flight, Havens notices that there are only 4 or 5 other people present. She relaxes with a drink, and Miller chats about his dream of someday driving to Cape Horn while he checks out the other passengers. She is charmed, and goes to the restroom to freshen up. While she is occupied, Miller is attacked by the remaining passengers and crew. All are dispensed, including the pilots. After she emerges from the restroom Miller calmly informs her that everyone onboard is dead. Thinking that he is joking, Havens plays along until Miller enters the cockpit. In a spell of turbulence, she notices the dead bodies falling over in their seats, and spilling onto the aisle. Miller lands the plane on a highway, but skids off the end of the road into a corn field. Miller gives Havens a drink, and explains that she may be questioned by various officials. She is not to get in any vehicle with them, nor accompany them if they suggest taking her away to a "safe" place. Havens passes out due to a knock-out drug in the drink, but awakes at home amongst clues that Miller brought her there, ensuring her safety.

Havens struggles through the day trying on bridesmaid dresses for her sister, April's (Maggie Grace) wedding. Talking over what to do with their dad's GTO car Havens is shocked to learn that April wants to sell it. She is lured out of the shop and is accosted by a group of intelligence agents who, with assurances that she will be safe, drive her away. She is shown some files pertaining to Miller, and is questioned by the agents to determine if she is working with him. Suddenly, Miller shows up, and with much shooting and acrobatics, "rescues" Havens.

Havens doesn't know who or what to believe and flees to the firehall, where her former boyfriend, Rodney (Marc Blucas), works as a firefighter. Upon hearing her story he thinks she is merely stressed from the wedding, and takes her out for pie. While they are chatting, Miller arrives and kidnaps Havens. He handcuffs her and shoots Rodney in the leg, telling him this will all turn him into an overnight hero and virtually guarantee his desired promotion to lieutenant.

Miller explains that Havens is safer with him; and Havens agrees to follow him as they go to pick up Simon Feck (Paul Dano), a genius inventor who created a perpetual energy battery called the Zephyr. Miller arrives at his safe house in New York City where he left Feck. He is missing, but has left clues that he can be found on a train in Austria. The two are immediately ambushed by men belonging to Antonio (Jordi Mollà), a Spanish arms dealer. After Miller again drugs Havens, she drifts in and out of consciousness between their capture and escape from Antonio's men. Miller brings her to an island that is off the grid, which he calls his home. After leaving Miller in frustration to wander the island, Havens notices a message on Miller's cell phone with a Boston address. While studying this, her cell phone rings, showing her sister's caller ID. In answering the phone, she accidentally leads Antonio's group to the hideaway. They try to kill Miller and Havens with a remote drone.

Again knocking out Havens, Miller transports them to a train heading through the Alps. Havens awakes alone and, missing a message from Miller, leaves to get breakfast in the dining car where she encounters Danny (Rich Manley), a German assassin. When she looks at the message, she realizes that Feck is with Miller, and Danny is someone else. Using tricks learned from Miller, Havens manages to survive, and Danny is eventually knocked out of a window by Miller and presumedly killed by a train coming from the opposite direction.

Miller puts Havens and Feck up in a hotel in Salzburg, and heads to a meeting with a mysterious beautiful woman. Havens follows him, and hears him make a deal to sell the Zepher to Antonio. Havens is picked up by the CIA and meets the director of counter-intel, who confirms that Miller is a rogue agent, and gives her a pen to signal them when she is with Miller and the Zepher. Miller meets her back at the hotel, and shows her the Zephyr, which is now showing signs of overheating. Havens uses a pen transmitter to notify the agents, but Miller escapes to the roof-tops. After leading the CIA agents on a chase, Miller is apparently shot and falls into a canal.

Havens is sent home by the agents in time to stand at her sister's wedding. When Havens hears the song that Miller used as his ring-tone, she heads to the address she remembered from his iPhone. She meets the people at the address, and realizes that they are Miller's parents. She learns that Miller's real name is Matthew Knight. They believe their son, a former Army sergeant and Eagle Scout, is dead; but they are fabulously wealthy from winning lotteries and sweepstakes they don't remember entering.

Havens leaves the Knights', and calls her own voice mail, leaving a message that she has the Zephyr. She is quickly captured by Antonio's men and taken back to Spain. She is drugged with truth serum, which makes her relaxed and happy. Antonio realizes that she doesn't have the Zephyr, and the only way he can get the device is to pay Fitzgerald who has kidnapped Feck. Miller has been following Feck using a tracking app on his iPhone, and stumbles upon Havens in the Spaniard's compound. Havens is rescued as she is being taken out for execution. They pursue Fitzgerald and Feck on a motorcycle, while eluding Antonio's men during the Running of the Bulls.

Fitzgerald is able to escape in an amphibious plane with the now extremely hot Zephyr while Miller is grazed by a bullet as he saves Feck. Feck comments that the battery is unstable. As they watch the plane climb, the battery explodes, killing Fitzgerald.

Miller collapses from the gunshot wound, but wakes in a hospital. He receives an apology from the director (Viola Davis), who tells him that he routed out a corrupt team. He asks about Havens, and is told that she has returned home. He is warned that he can't be distracted, and must forget her to continue with his job. The Director also explains to Miller that the Agency will "Transfer you to a secure facility tomorrow, for your safety" using the same wording that he warned Havens about. As they leave, a nurse enters, and gives Miller his medication. Miller realizes that he's been drugged, but then sees that the nurse is Havens.

Miller comes to in the rebuilt classic car that belonged to Havens' father. After he asks what day it is, Havens kisses him and says it's "someday." She drives off, traveling along a coastal road past a signpost for Cape Horn. The final scene shows Roy's mom telling her husband that they have just received two tickets to Cape Horn. Though she blames her husband for ordering them by mistake, she insists that they go.





2 The Last Airbender

# Synopsis

The film begins with fourteen-year-old Katara (Nicola Peltz) and her fifteen-year-old warrior brother, Sokka (Jackson Rathbone), near a river at the South Pole. They soon followed some tracks of a tiger seal. When they looked beneath their feet, there was something glowing below. An ice sphere appeared with a boy named Aang and a flying bison named Appa trapped inside when Sokka hits the floor with his boomerang. Unknown to them, Aang (Noah Ringer) is the long lost Avatar - a spiritual figure that holds the world in balance through every incarnation. However, his disappearance allowed the Fire Nation to declare war on the other nations (the Air Nomads, the Water Tribes and the Earth Kingdom) in their attempt to conquer the world. Zuko (Dev Patel), an exhiled prince of the Fire Nation, is on a quest to find the Avatar and bring him as prisoner to his father, the Fire Lord Ozai (Cliff Curtis). Seeing the light that appeared from Aang's release, Zuko and some Fire Nation soldiers arrive at the Southern Water Tribe to demand the villagers to bring out their elderly under the impression that the Avatar must be an old person. But Aang reveals himself as he surrenders himself to Zuko on the condition that he agrees to leave the village alone. On the ship Aang is tested by Zuko's Uncle Iroh (Shaun Toub) to confirm him to be the Avatar. After being informed that he is to be their prisoner for passing the test, Aang escapes using his glider and flies to his flying bison brought by Katara and Sokka. Aang and his new friends visit the Southern Air Temple and he learns that he was in the ice for a whole century and that the Fire Nation wiped out all Air Nomads, including his guardian, Monk Gyatso (Damon Gupton). In despair, he enters the Avatar state and finds himself in the spirit world where he encounters a dragon spirit that tells him to make his way to the Northern Water Tribe to master Water Bending.

While at small Earth Kingdom town controlled by the Fire Nation, Aang's group is arrested because Katara tries to help a young boy (Isaac Jin Solstein) from a patrol. They incite a rebellion by reminding the disgruntled Earthbenders that earth was given to them. Katara is given a Waterbending scroll that she uses to perfect her Waterbending and help Aang learn Waterbending as they make their way to the Northern Water Tribe and liberate more Earth Kingdom villages in the process. During a side track to the Northern Air Temple on his own, Aang is betrayed by a peasant and captured by a group of Fire Nation archers, led by Admiral Zhao. However, a masked marauder, the "Blue Spirit", helps Aang escape from his imprisonment. Aware that Zuko is the "Blue Spirit", Zhao arranges to kill the prince. Zuko survives the attempt on his life. With Iroh's help, he sneaks aboard Zhao's lead ship as his fleet departs for the Northern Water Tribe to execute the plan he and Ozai set up with the scrolls from the Library detailing the spirits there.

Upon arriving, Aang's group is welcomed warmly by the citizens of the Northern Water Tribe. Immediately, Sokka befriends the Northern Water Tribe princess, Yue (Seychelle Gabriel). After a few agreements, a waterbending master, Pakku (Francis Guinan), teaches Aang waterbending. Soon, the Fire Nation arrives and Zhao begins his attack while Zuko begins his search for the Avatar on his own, capturing Aang as he enters the spirit world to find the dragon spirit to give him the wisdom to defeat the Fire Nation. Returning to his body, Aang battles Zuko before Katara freezes him. As the battle escalates, Iroh watches Zhao capture the moon spirit Tui, which with its water spirit counterpart had assumed the form of a fish. Despite Iroh's pleas, Zhao kills Tui to strip the the Waterbenders to lose all of their powers and abilities to Waterbend. Yue explains to everyone that the moon spirit gave her life, willing to gave it back as she dies in the process. With the tables turned, Zhao is drowned by Waterbenders after Zuko and Iroh leave him to his fate. Aang uses the ocean to drive the armada back. Aang now fully embraces his destiny as the Avatar as he, Katara and Sokka prepare to continue their journey to the Earth Kingdom to find an earthbending teacher for Aang. When news of Zhao's death and Iroh's betrayal reaches Fire Lord Ozai, he appoints his daughter Azula to capture both her uncle and Zuko along with dealing with the Avatar before Sozin's Comet returns.




3 Future X-Cops
# Hero - Andy Lau *-*

# Synopsis

A cop travels back in time to take on a corporation that's out to eliminate a doctor who has created a new technology which can break up the monopoly on a energy resources.




Layan 3 movie je. Tue je yang termampu. hehehe :P
Rasa kesal menghantui diri ini.
Kesal sesangat...!!!
Sebab...?
Tak dapat gi parkson sale :(
Yang hari tue punya tak aci lar. Lihat entri ini --> Story mory
Sebab tak abiz survey lagi :(
Takde rezeki kali nie. Mama Syaffieq pun tak sempat nak gi nampaknya.


The Daredevil Tycoon

السلام عليكم & Hi :)

:: The Daredevil Tycoon ::


Summary }

A hot-air-balloon race with her daredevil boss!

What if...a conservative young woman is offered the challenge of a lifetime?

What if...she's paired with thrill-seeking sportsman Rafael Sandoval in a hot-air-balloon race with a fifty-thousand-dollar prize?

What if...she needs to fly for a week with sexy Rafael, who doesn't even know the meaning of afraid of heights?

This is the beginning of Amalia Catalon's great adventure....

Mine }

# Tetiba teringin nak naik belon udara gak :P
# Sweet je cerita dia.

Friday, 1 April 2011

Vacations from hells

السلام عليكم & Hi :)


:: Vacations from hells ::


Summary

Vacations from Hells is a story anthology with contributions by Libba Bray, Cassandra Clare, Claudia Gray, Maureen Johnson, and Sarah Mlynowski. Five short stories about un-natural events.

In the first story, "Cruisin'," Kristin finds herself on a cruise ship rumored to be plagued by a mysterious vampire. But no one will ever suspect the truth...

# Aq ingatkan dorang teenager yang biasa2 je. Rupanya vampire. LOL

"I Don't Like Your Girlfriend," is the story of two enemies who are forced to bunk with each other for a week in a tiny, claustrophobic cabin. The only catch? They're both witches!

# Blur aq dengan citer nie. Tak masuk akal. Nasib fiction. hehehe

In "The Law of Suspects," sisters Marylou and Charlotte are enjoying a peaceful, if strange, vacation in the French countryside...that is, until Charlotte meets two mysterious young men and uncovers an ancient curse...

# Lebih kurang macam kena sumpahan keturunan. Except nie citer bukan ikut keturunan. Tapi kepada pendengar cerita tersebut. hehehe

"The Mirror House," takes place in sunny Jamaica. Violet is on a vacation with her mother, stepfather, and stepbrother on an island paradise, but she's not having any fun. She's mostly bored, and concerned about her stepfather abusing her mother...that is, until she questions a servant and discovers that the beautiful woman living next door is really a witch--and she's preying on Violet's stepbrother's soul!

# Padan muka bapa tiri dia :P Bagus gak witch nie. Sanggup tawar menawar lagi untuk mangsa dia. hehehe

The final story in the book, "Nowhere is Safe," is by far the scariest of them all. It is the story of four young backpackers journeying deep into a European forest. Little do they know that one of them will soon become the subject of an unpleasant prophecy, and that they will soon participate in a gruesome ritual and witness an uprising of the dead to get revenge for their unfair murder.

# Aq memang dah agak yang bebudak kampung tue yang jahat. Orang kampung tue tak nak lagi mengamalkan ritual pemujaan tue. Tapi generasi muda yang over. Konon nak lebih power lar. Memacam je. hehehe

Overall, buku nie best. Cerita light2 je. Takde lar seram ke apa2 ke. Biasa je. Enjoy ckit buku yang light2. Tak pening sangat kepala nak faham cerita tue. hehehe. Nak sangat baca novel Nicholas Sparks "The Last Song". Tapi kat library orang pinjam je. Malar dari tahun lalu lagi. Still takde kesempatan. Gerammmmmm. 



P/S ~> reading romance novel *-^







Senyum jumaat

السلام عليكم & Hi :)

Jumpa kat tumblr..!
Lucu ke? Aq rasa tak.
Tapi macam ada betul gak kan.
I love Islam coz Islam tak membezakan umatnya melalui warna kulit, pangkat, harta dan lain-lain! The truth right?!
No offence *-*


♥ Blog Disclaimer

Blog Disclaimer
Take note. This blog, Memories Are Forever♥, is a personal blog, written and edited by me {Rinah}.
All views, emotions, thoughts or opinions represented in this blog are personal and belong solely to the blog owner.
Comments are welcome but the blog owner is not responsible for the content in comments.
Any questions about this blog, feel free to contact me at admiregreen (at) hotmail (dot) com.