Thursday, February 12, 2015

Baby Izul 1st time warded

Assalamualaikum dan salam sejahtera :-)

29 bulan lalu baby Izul warded di Hospital Wanita & Kanak-Kanak Sabah.
Discharge dari wad 6hb minggu lalu.
9 hari 8 malam yang buat baby Izul trauma kot.
Hari-hari kena minum ubat, masuk ubat melalui iv line, lain-lain jenis doktor periksa dan nurse yang kena monitor bp dia.
Cucuk iv line pun sampai 4 kali.
Percubaan cari urat lagilah berkali-kali.

Aku harap baby Izul kembali pulih dan aktif semula.
Sejak keluar dari wad, perasan dia tak macam dulu lagi.
Rasa sayu bila tengok dia.
Macam-macam bermain di fikiran.
Sempat tanya dengan diri sendiri "Ibu jenis apakah aku ini? Terbaikkah aku menjaganya?"

Lepas Chinese New Year ni, ada temujanji dengan doktor pakar.
Doakan semuanya baik-baik belaka ya.
Terima kasih.

Bye.
Take care.

Thursday, January 22, 2015

Jan 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera :-)

Permulaan tahun yang baik untuk aku.
Walau banyak yang perlu diuruskan.
Masalah pun bertambah, tapi buat endah tak endah je.
Malas nak fikirkan sangat. Lantaklah, tawakal ja. Ermmm
Oh, baby Izul now kakak aku yang jaga. Dah tak hantar ke rumah babysitter.
Sejak cuti sekolah hari tu lagi aku stop hantar.
Baby Izul lagi happy di rumah aku tengok.

My Iful kembali ke sekolah dah.
Body clock masih belum adjust. Lama cuti katakan. Untunglah.
My Iful dok balik-balik tanya bila aku cuti panjang macam dia?
Aku takde jawapan melainkan "kalau mama berhenti kerja, itu maknanya mama dah cuti panjang!" hahaha. Aku dok terfikir juga nak resign.
Bukan sebab stress kerja ke apa. Tapi nak tumpukan family.
Tapi komitmen aku membuatkan aku terpaksa bekerja juga.
Berkorban untuk keluarga takpelah. Bukan untuk orang lain.
Tapi KELUARGA juga. Bagi bold, supaya semangat sentiasa berkobar-kobar.

Rutin harian aku kembali semula.
Bangun, masak sarapan, bekal my Iful dan lunch untuk anak-anak.
Baby Izul pun pagi bangun awal juga. Tak tahu nak buat camne.
Asal aku gerak je nak bangun, dia pun ikut gerak juga bangun.
Teman memasak aku pepagi. Huru-hara juga kalau dia bangun dah.
Tapi masih boleh di-control walaupun kadang bikin sakit jantung. hehehe

Baby Izul masih breastfeeding dengan aku tapi sebelah malam je.
Siang dia minum air kosong. Dah try bagi susu formula.
Tapi dia tolak. Mak pun dah sound kata aku kedekut nak beli susu anak plak.
Padahal, memang baby Izul tak minum pun. Membazir je beli.
Aku perasan juga baby Izul lagi kuat makan berbanding my Iful masa umur sebaya.
Berat pun lagi ok dari my Iful. Walaupun aku tengok cenggitu ja badannya. hahaha

Ok bye. Takde penutup yang proper.
Aku pun tak tahu nak taip apa lagi.
Hentam je lah.
Nanti lagi seminggu / sebulan baru update lagi. hahahaha
Pemalash sungguh.

Bye.
Take care.


Monday, January 5, 2015

2 years old baby Izul

Assalamualaikum dan salam sejahtera :-)

28hb Dec tahun lalu, genaplah usia baby Izul 2 tahun.
Alhamdulillah, dapat buat makan-makan kecil-kecilan bersama keluarga.
Kengkonon tema Superman.
Tapi takde pun nak deko2 ala-ala Superman kecuali kek dan baju baby Izul.
Overall, baby Izul happy coz husband dapat balik dan melayan dia berdukung segala.
Ingatkan husband tak balik, meratapi nasib di facebook.
Terus tiba2 muncul depan rumah.
Surprise konon walaupun bukan surprise. hahahaha
Aku share sedikit photo buat tatapan kalian :)



Bye.
Take care.

p/s :: post pertama di tahun 2015 :D