Friday, June 27, 2014

Missing you

Assalamualaikum dan salam sejahtera :-)

Sorry blog.
Lama biarkan kau menyepi.
Tanpa dijenguk-jenguk.
Maafkanlah tuan mu.

Sedetik masa telah berlalu tanpa sedar.
Esok baby Izul genap 18 bulan.
Alhamdulillah, masih dipinjamkan-Nya.
Bulan Ramadhan juga bakal tiba.

Aku berazam untuk puasa penuh tahun ini. Insya Allah. Amin
Semoga masalah yang aku hadapi pada tahun lalu tidak terjadi lagi pada tahun ini.
Doakan ya.
Terima kasih.



Bye.
Take care.

Tuesday, June 10, 2014

June 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera :-)

Hello June, my favorite month just because its my birth month :D hahaha
Last Friday, officially berumur 26 tahun.
Nothing change so far. Still being myself.
Still perangai kebudak-budakkan. *husband cakap :P
Still kuat merajuk tak tentu pasal. Tapi dah pandai pujuk diri sendiri dengan shopping reward.
Lepas itu menyesal. hahahahahaha
Tiada celebrate. Mak balik ke Sipitang on that day.
So, no celebration.
Apa pun, I'm still happy.
Ada anak-anak disisi sudah mencukupi bagi aku.



Bye.
Take care.

Monday, May 26, 2014

Ibu tinggal

Assalamualaikum dan salam sejahtera :-)

Husband kerja jauh sekarang.
Jadilah ibu tinggal 2 anak buat masa sekarang.
Sejak jadi ibu tinggal ini, masa memang kena atur sebaik mungkin.
Kalau tak, memang semua akan jadi kelam kabut.
Macam sekarang, aku cuba buat semua kerja sebelum tidur.
Jadi, bangun keesokkan paginya tidak juga kelam kabut.

Pagi aku bermula seawal 450am.
Masak bubur untuk baby Izul.
Masak lauk untuk lunch my Iful balik dari sekolah sekaligus lunch aku juga.
Siapkan barang-barang baby Izul untuk dibawa ke rumah babysitter.
Mandikan baby Izul, bagi makan sarapan etc.

Syukur Alhamdulillah. My Iful pandai bawa diri.
Masa aku sibuk-sibuk di dapur masak, dia bersiap sendiri.
Isi air dalam botol untuk dibawa ke sekolah, kemas buku etc.
Kadang tolong jaga baby Izul.
Baby Izul kadang pandai bangun awal juga.
Kalau tak nampak aku, mulalah nak buat drama.
My Iful pujuk2 dia, bagi dia tengok video Einstein baby. Ok dah.

My Iful ke sekolah, aku baru siapkan baby Izul plak.
Siap baby Izul, baru aku bersiap.
Kalau aku bersiap awal, memang tak senonoh jadinya.
Jadi aku prefer siapkan baby Izul dulu, baru aku bersiap.
Lepas bersiap, hantar baby Izul ke rumah babysitter.
Kemudian balik ke rumah kembali untuk susun dan sedia apa yang patut untuk petang nanti.
Baru bertolak ke tempat kerja.
Syukur sangat2 dapat babysitter yang tinggal berdekatan dengan rumah.

Baby Izul balik diambil oleh adik bongsuku.
Aku cuma hantar saja.
Kalau aku ambil dan hantar, memang penat bukan alang2. huhuhu
Balik dari kerja, masak dinner dan makan sama2 anak2.
Lepas itu cuci apa-apa yang patut dan sedia kelengkapan untuk esok plak.

Begitulah rutin aku setiap hari bekerja / bersekolah.
Baju aku dan uniform sekolah my Iful aku memang siap iron sedia untuk seminggu.
Save sikit masa aku.
Laundry pun aku buat seminggu sekali ja.
Tak larat ok nak me-laundry seminggu 2 kali.
Seminggu sekali ini pun, penatnya bukang alang2 juga.
Rasa nak tercabut pinggang.
Ke aku patut beli mesin auto supaya jimat masa me-laundry?
Sebab sekarang ini, aku cuma guna mesin semi-auto. hehehe







** Gambar masa bawa mereka makan-makan di Marrybrown hari itu.

Bye.
Take care.