Monday, 1 April 2013

280313 - 3 months

Baby Izul 3 bulan sudah hari khamis lalu.

Aku ambil cuti half day sebelah petang untuk bawa baby Izul check up di KKIA.
Keesokkan harinya 29hb Mac, cuti Good Friday lagi.
Dapatlah extra day untuk cuddle dengan baby Izul dan my Iful.
Memang cuddle berhabis lah. Tiada jalan kemana-mana.
Di rumah ja, tengok movie yang tahun lalu nda tengok coz mengandungkan baby Izul. *movie seram / potong-potong orang / zombie etc ;)
Checkup di KKIA.
Berat baby Izul meningkat dari bulan lalu [5.5kg] ke 6.1kg.
Tinggi pun naik 2cm juga. Baby Izul 62cm sudah.
Kena suntik lagi. Nangis juga tapi nda kuat macam suntikan 2 bulan lalu.
Ubat demam, nurse tidak bagi coz ada lagi ubat demam yang kena bagi masa suntik 2 bulan.
Syukur Alhamdulillah, baby Izul tidak demam juga.
Aku risau-risau sudah nie. Kalau dahi dia panas sikit pun, terus aku tuam dengan sapu tangan basah.
Takut betul aku kalau dia demam.
Umur 3 bulan nie, baby Izul pandai sudah tolak-tolak badan dia mo minta dukung.
Comel betul tengok. Kadang suka main-mainkan dia. Konon mo dukung dia, tapi p cium dia berhabis.
Terus biut mulutnya merajuk nie. Comel lagi. hehehe :")
Kalau biut mulutnya sudah, cepat-cepatlah pujuk. Kalau nda, terus nangis kuat tue macam kesakitan.
Sama kalau biut mulutnya merajuk, janganlah ko cakap "andu, andu, cian, andu bha" nangis terus nie baby Izul. Aku suka betul sakat dia begitu. Sampai hubs pun marah.
Aku perasan perangai baby Izul dan my Iful masa baby jauh beza.
Tapi nda kisahlah, orang cakap, lain anak lain perangai biarpun adik beradik.
Genap 1 bulan baby Izul minum susu botol dari 730am ke 630pm.
Aku takut juga kalau baby Izul tidak serasi minum susu aku dari botol.
Syukur mahu juga dia minum. Tapi kalau sampai sudah aku di rumah, biarpun sudah minum susu dari botol.
Tetap juga dia mahu direct feed. Aku main bagi je.
Tapi hubs aku tak berapa galakkan. Takut dia muak, terlampau kenyang etc.
Apa-apa pun aku harap susu aku mencukupi untuk baby Izul.




2 comments:

  1. ckp jua tuh susu utk baby mu tu. jgn risau bah. kalo baby balik dr bejarum kau kasi garu tpt berjarumnya tuh dgn biji asam jawa. ada jua sa kongsi di blog sa. nanti cuba kau buat sama bby izul ya.

    http://adeinkushairi.blogspot.com/2012/11/haraz-dan-berjarum.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank sis.. nanti aku cuba petua mu..

      Delete

Thank you for your visit. Please leave a comment, so I know you stopped by! :)

♥ Blog Disclaimer

Blog Disclaimer
Take note. This blog, Memories Are Forever♥, is a personal blog, written and edited by me {Rinah}.
All views, emotions, thoughts or opinions represented in this blog are personal and belong solely to the blog owner.
Comments are welcome but the blog owner is not responsible for the content in comments.
Any questions about this blog, feel free to contact me at admiregreen (at) hotmail (dot) com.